How to gain control of your free time - Laura Vanderkam 7.2.2017, Ted Talks

Lisääjä
Virpi Johansson, virpijohansson@hotmail.com
Lisäysaika
21.4.2018 18:44

”We don’t build the life by saving time that we want, we build the lives we want and then time saves itself. “

How to gain control of your free time - Laura Vanderkam 7.2.2017.

Ted talks

Vanderkampin mukaan ihmisillä saattaa olla väärä käsitys ajan tuhlaamisesta ja sen säästämisestä. Usein tavoitteena on säästää aikaa jostain arjen töistä, jotta aikaa jää enemmän miellyttävien asioiden pariin. Usein ajanhallintaoppaat kertovat vinkkejä siihen, miten omaa toimintaa voi tehostaa. Esim. ottamalla tv ohjelmat nauhalle, voit katsoa ne nauhalta kelaamalla mainostauot ylitse ja näin säästät aikaa ohjelman katsomisesta. Vanderkam kysyykin tähän vinkkiin, että eikö asiaa voisi myös ajatella niin, että yksinkertaisesti siitä kahden tunnin ajasta jonka käyttää tv:n katseluun, voisi olla katsomatta vähemmän tvtä? Vanderkam kehottaa ottamaan ajankäytön tarkastelun uuteen valoon. Häntä siteeraten:

”We don’t build the life by saving time that we want, we build the lives we want and then time saves itself. “

Hän pyysi useampaa kiireistä business naista pitämään viikon ajan kirjaa omista ajankäytöistään. Kaikilla naisilla viikkokalenteri oli tarkkaan ja täyteen kirjattu, kiireisiä kun olivat. Yhdelle sattui kotona vesivahinko, ajankäytön kalenterin mukaan hänellä meni viikosta yhteensä 7h vesivahingon hoitamiseen eri päiville jaoteltuna. Voisi kysyä, että mikäli häneltä olisi kysytty viikon alussa, että olisiko sinulla laittaa 7h/vko yhteen uuteen asiaan, vastaus olisi varmasti ollut ”Ei, etkö näe miten kiireinen olen?!” Tämä vesivahinko osoittaa sen, että ”time is highly elastic” eli aika on todellisuudessa joustavaa. Eli avain ajanhallintaa on kohdella omia prioriteetteja niin kuin vastaavaa rikkinäistä vesivaraajaa.

Näiden kiireisten naisten haastattelun lomassa hän huomasi, että kiireiset käyttävät eri tavalla sanoja ajanhallintaa liittyen. He eivät sano ”minulla ei ole aikaa x asiaan”, vaan ”se ei ole prioriteettini”. Ajan rajallisuuden maailmassa jokaisella ihmisellä on oikeus käyttää aikansa juuri näiden omien prioriteettien kanssa, vaikka valinnat voivatkin sulkea aina jotain muuta pois.

Ajanhallinnan ensimmäinen askel on pohtia, mitkä ovat itselle omat tärkeät prioriteetit. Näiden prioriteettien selkiyttämiseen on kaksi strategiaa. Ensin voit ajatella, että on tulevan vuoden viimeinen päivä ja saat töissä käsiisi katsauksen suorituksistasi (menestyksistä ja kehityksen kohteista) koskien kulunutta vuotta. Mieti, mitkä asiat sinulla (3-5 kpl) sinulle on kirjattu siihen menestyksen aiheiksi, jotka itse haluaisit lukea. Eli toisin sanoen, kirjoita itsellesi ” next year`s review”. Tämän saman katselmuksen voi kirjoittaa koskien omaa henkilökohtaista elämää. Eli kysy itseltäsi, mitkä asiat (3-5 kpl) tekisivät vuodesta upean sinulle henkilökohtaisesti. Nyt näiden kahden kirjeen jälkeen, alas kirjoitettuna on 6-10 tavoitetta tulevalle vuodelle. Seuraavaksi kirjoitetaan tehtävien askeleet, käytännön tekemiset. Kalenteri täytetään prioriteettien mukaan, tärkeimmät prioriteetit edellä. Viikot tulee ajatella etukäteen prioriteetit mielessä, ennen viikon alkamista, kuten perjantai-iltapäivänä.

Prioriteetit voi jakaa kolmeen eri kategoriaan: ura, suhteet, minä. Kategorisointi auttaa hahmottamaan ajankäyttöä näiden kolmen eri alueen välillä, jotta kaikki aika ja tekeminen ei uhraudu uralle. Vanderkam myöntää, että joillakin ihmisillä yksinkertaisesti elämä on hankalampaa erilaisten suunnittelujen ja tekemisten osalta (runokurssille monen lapsen yksinhuoltajalla on varmasti vaikeampi päästä kuin perheettömän).

Hän haluaa kuitenkin jakaa kaikkia lohduttavia lukuja; viikossa on 168h. Kun siitä vähennetään työ- ja uniaika, jäljelle jää 62-72h aikaa muuhun. Tuon ajan voi käyttää kuin itse haluaa. Tuo aika kuitenkin monelta menee ”hukkaan”, kun ns. tyhjän hetken tullen, kaivamme esiin puhelimen ja alamme poistella sposteja, vaeltaa ympäri taloa jne.. Tuollaiset ”bits of time” eli ajan hetket voisi käyttää ”bits of joy” eli nautinnon hetkinä. Olisiko bussimatkalla jokin hyvä kirja? Voisiko perhe viettää mukavan yhteisen aamupalan, kun illallinen jää yhdessä väliin? Ajankäyttöä tulisi tarkastella kokonaisuutena ja miettiä mihin ”good stuff can go” eli mihin nautinnolliset asiat voisi laittaa.

Vanderkam sanoo luottavaisesti, että aikaa kyllä on. Kun tiedät mitä haluat, mihin haluat käyttää aikasi, käytät aikasi niihin ja rakennat sellaisen elämän kuin haluat.

Avainsanat

Virta

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Virpi Johansson uusi aineisto lisätty
21.4.2018 18:44