You're NOT as Busy as You Think, with Laura Vanderkam 31.1.2017. Ted Talks

Lisääjä
Virpi Johansson, virpijohansson@hotmail.com
Lisäysaika
21.4.2018 18:53

Vanderkam kehottaa pitämään kirjaa omasta ajankäytöstä vaikka yhden viikon ajalta. Usein ihmisillä on vääristynyt käsitys omasta ajankäytöstä, useimmat luulevat esim. työskentelevänsä paljon enemmän kuin todellisuudessa tekevät

You're NOT as Busy as You Think, with Laura Vanderkam 31.1.2017


Edellinen katsomani Laura Vanderkampin esitys ajanhallinnasta inspiroi minua katsomaan esittäjän toisenkin luennon aiheesta.


Vanderkam kehottaa pitämään kirjaa omasta ajankäytöstä vaikka yhden viikon ajalta. Usein ihmisillä on vääristynyt käsitys omasta ajankäytöstä, useimmat luulevat esim. työskentelevänsä paljon enemmän kuin todellisuudessa tekevät. Kiireisyys ja huonosti nukutut yöt eivät välttämättä olekaan se totuus, kaikkien öiden osalta. Me vain muistamme ne yöt paljon paremmin, kuin ne yöt, jollin on nukkunut hyvin. Sama juttu kiireen kanssa työasioissa, muistamme kiireet paremmin ja niistä puhumme huomattavasti enemmän eteenpäin. Paljon aikaa ihmisillä menee myös yleiseen ”haahuiluun”, eli aikaan, jolloin ei varsinaisesti tehdä mitään. Kaikki aika ei missään nimessä voikaan olla tehokasta, mutta kannattaa pitää mielessä ne asiat, joita haluaisi tehdä enemmän ja mistä nauttii, jotta niihin tulisi tartuttua myös herkemmin noina tyhjinä hetkinä haahuilun sijaan. Eli enemmän elämästä nauttimista!

Esitys ei tehnyt täyttä vaikutusta minuun, sillä mielestäni ajankäyttöä ei voi ajatella niin, että ”koko ajan” tulisi olla suorittamassa ja varmistamassa, että varmasti teet juuri niitä asioita mitä haluat. Toki niille ihmisille, joille tunteet oman ajan riittämättömyydestä ovat päivittäisiä, voivat kriittisesti tarkastella omaa ajankäyttöään. Itse kuitenkin nautin erityisesti myös niistä hetkistä, jolloin ei ole pakko tehdä mitään tiettyä ja saa täysin valita mihin käyttäisikään seuraavat tunnit. On tärkeää osata myös vain olla. Liika stressaaminen ajankäytöstä vie mielihyvän tuntua vain poispäin. Uskon täysin siihen, että henkilöt, joilla on riittämätön olo, puuttuu myös tietynlainen ennakoinnin ja laskelmoinnin taito. Odotankin milloin maailmassa vallitsisi suorittamista arvostavan kulttuurin sijaan oman ajankäytön hallitsemista arvostava kulttuuri. Se kulttuuri sallisi myös paremmin lepäilyn ja sen mainostamisen toisille. Näin mielikin oppisi muistamaan paremmin ne rentoutumishetket. Toki osalla ihmisistä elämä on yksinkertaisesti vaikeampaa ja raskaampaa, mutta myös aika usein, ihminen pystyy pitkältä määrittelemään kuinka haluaa päiviensä etenevän. Itse koen olevani aika realistinen, asioita tulee tässä miljoonien muuttujien maailmassa suunnitella etukäteen. Ehkä siksi ne ”tyhjät” päivät ovatkin herkkua.

Avainsanat

Virta

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Virpi Johansson uusi aineisto lisätty
21.4.2018 18:53