How to Be Happy Every Day: It Will Change the World | Jacqueline Way - Ted talks 4.4.2017

Lisääjä
Virpi Johansson, virpijohansson@hotmail.com
Lisäysaika
21.4.2018 18:58

Way muistuttaa, että antamalla saa. Kun ihminen antaa omistaan, antaa aikaansa muiden hyväksi, kehon oksitosiini hormoni nousee ja kortisoni eli stressihormoni laskee. Way rohkaiseekin jokaista tekemään onnellisuutensa eteen joka päivä teon, eli antamaan jotain muille, takaisin maailmalle.


Tapahtuman tiedot
Tapahtuma
Missä kävit?

Webinaari

Kenet tapasit?

Jacqueline Way


Sisältö ja ajatukset
Mitä aiheita käsiteltiin?

Antamisen ja hyväntekeväisyyden lahjaa, kuinka se saa sinut onnelliseksi.

Millaisia ideoita, ajatuksia ja huomioita sinussa syntyi? Miten hyödyit?

Wayn esitelmä jäi pyörimään mieliini pitkäksi aikaa. Inspiroiduin hänen tarinastaan.

Arviointi (1-5)
5

How to Be Happy Every Day: It Will Change the World | Jacqueline Way

Ted talks 4.4.2017

Way kysyy, kuinka lapsille voisi opettaa onnellisuudesta, kun aikuiset näyttävät kiireensä, hermostuneisuutensa ja jopa masentuneisuutensa?

Way muistuttaa, että antamalla saa. Kun ihminen antaa omistaan, antaa aikaansa muiden hyväksi, kehon oksitosiini hormoni nousee ja kortisoni eli stressihormoni laskee. Way rohkaiseekin jokaista tekemään onnellisuutensa eteen joka päivä teon, eli antamaan jotain muille, takaisin maailmalle.

Hän itse kertoi siitä, kuinka pojalleen puhui tulevan vuoden olevan sellainen, että he tekevät vuoden jokaisena päivänä jonkin teon ihmisten, eläinten ja maapallon eteen. Hänen ystäviensä mielestä hänen suunnitelmansa kuulosti liian kunnianhimoiselta. Hän päätti aloittaa pienillä teoilla, lähiympäristössä.

Hän kirjoitti pojan kanssa yhdessä suunnitelmaan listan asioista, joita voisivat tehdä. Esim. lahjoittaa eläinsuojaan vilttejä, kierrättää, lahjoittaa vaatteita, kerätä roskia rannalta jne. Way aloitti pojan ehdotuksesta tästä 365päivää kestävästä hankkeesta blogin, jossa hän kertoi tekemisistään ja toivoivat niiden tarttuvat myös muihin. Way yllättyikin saamastaan palautteesta ja viestien määrästä. Ihmiset olivat inspiroituneet aiheesta ja kertoivat mitä itse antoivat muille. Yksi vastaaja kertoo vieneensä työmatkansa varrella olleelle kodittomalle aamupalaa matkallaan töihin. Hän päätti viedä jotain syötävää hänelle joka aamu töihin mennessään. Toinen vastaaja kertoi, että kutsui vähävaraisen perheen luokseen illalliselle. Kaikki vastaajat kertoivat siitä, kuinka onnelliseksi he tulivat lahjoituksistaan.

Yksi opettaja ilmoitti, että haluaa kertoa tästä 365 päivää – konseptista koko koululle ja saada heidät toimimaan samalla periaatteella. Konsepti sai nimekseen ”365 gift challenge”. Jokainen saa valita itse, miten toimii lahjoittamisen suhteen. Tekeminen oli tarttunut lapsiin ja kertoivatkin Waylle intoa täynnä kaikista tekemisistään. Way oli erittäin liikuttunut siitä, että hänen pieni perheen sisäinen projekti oli saanut aikaan niin ison vaikutelman muihin ja ottanut alleen ns. lumipalloefektin. Erityisesti opettajan kiitollinen palaute siitä, että heidän lapsensa ymmärtävät sen, että voivat omilla teoillaan tehdä maailmasta paremman paikan. Teot yhdistävät ihmiset toisiinsa ja yhteisöön.

Way muistuttaakin, että vaikka konsepti oli alun perin ajateltu lapsille, se on oikeastaan tarkoitettu meille kaikille. Jokainen voi tehdä jonkin hyvän teon päivässä, ihan pienellä aloittamalla. Aloita listasi, tänään, sinulle sopivalla tavalla. Näillä teoilla ihmisen mieli muuttuu ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta onnellisuuteen.

Wayn esitelmä jäi pyörimään mieliini pitkäksi aikaa. Inspiroiduin hänen tarinastaan. Laitoinkin heti seuraavana päivänä paikalliselle ruoka-apua järjestävälle taholle viestiä siitä, tarvitsevatko vähävaraisia tukevaan työhön lisäapuja. En saanut heiltä vastausta viestiini, niin laitoinkin vapaaehtoistyö.fi sivuston kautta vanhusten palvelutaloihin viestiä. Nyt olen käynyt koirieni kanssa palvelutaloissa, kaverikoira periaatteella. Yritän saada myös omaa työpaikkaa yhdeksi lahjoittajaksi tai innostaa alaisia hyväntekeväisyystyöhön. Hyvä teko päivässä voi olla tosiaan hyvinkin pieni asia, toisen huomioiminen, toisen edun laittaminen omansa edelle. Ensi joulun joululahjoihin tai – kortteihin menevän rahan voisi laittaa lahjoitukseen? Leipomisinnon iskiessä vie naapuriin pari tuoretta pullaa? Lahjoittaa vaatekeräykseen omia vaatteita? Vie vanhat lenkkarit urheiluliikkeeseen keräykseen? Vie kissataloon viltin? Parasta näissä teoissa on myös se, että auttamisen liekki on helppo tartuttaa myös muihin. Uskoisin läheisteni yleisimmän kommentin olevan ”en itse ehtisi” tai ”miten sinä muka ehdit tuota kaikkea”, mutta aikahan on täysin prioriteettikysymys. Määrittelet mitä haluat tehdä ja aika mukautuu. Jokaisella on sama määrä tunteja vuorokaudessa.

Avainsanat

Virta

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Virpi Johansson uusi aineisto lisätty
21.4.2018 18:58