My year of saying yes to everything | Shonda Rhimes 9.3.2016. Ted talks

Lisääjä
Virpi Johansson, virpijohansson@hotmail.com
Lisäysaika
21.4.2018 19:03

Rhimes kertoo vuodesta, jolloin sanoo kaikille pelottavalle, uudelle “kyllä”.
Uskon Rhimesin teoriaan siitä, että elämä ei voi pyöriä yhden asian ympärillä inspiroivasti loputtomiin.


Tapahtuman tiedot
Tapahtuma
Missä kävit?

Webinaari

Kuka järjesti?

Shonda Rhimes


Sisältö ja ajatukset
Millaisia ideoita, ajatuksia ja huomioita sinussa syntyi? Miten hyödyit?

Ajatuksia herättelevää, jokaisen tulisi hetkeksi pysähtyä edes kerran päivässä !

Arviointi (1-5)
5

My year of saying yes to everything | Shonda Rhimes 9.3.2016.

Ted talks

Rhimes kertoo vuodesta, jolloin sanoo kaikille pelottavalle, uudelle “kyllä”. Hän pyrkii aina vastaamaan lapsilleen kyllä, kun he kysyvät häntä leikkimään. Ja juuri tuo lasten kanssa leikkimiselle ”kyllän” sanominen pelasti hänen mukaansa hänen uransa.

Rhimes kertoo kiireisestä urastaan, hän vastaa lukuisista amerikkalaisista tv-ohjelmista kirjoittajana. Hän on hard worker, pitää työstään ja haluaa olla hyvä siinä. Hän sanoo, että työhön uppoutumista voisi kutsua sanalla ”hum”, hyrinä. Hyrinä on hänelle kuin huumetta, musiikkia, miellyttävä kuiskaus. Hän on itse tuo ”hum”, siitä hän haluaa elää ja olla sitä. Mutta mitä tapahtuukaan, kun hyrinä loppuu? Onko hän mitään muuta?

Yhtenä päivänä hän ei pitänyt enää työstään niin paljon, ”hum” oli poissa ja tilalla pään sisällä oli hiljaisuus. Värit eivät enää erottuneet ja työ alkoi maistua puulta. Hänen mukaansa jokaisella ihmisillä on tämä hyrinä päässään jostain asiasta mitä tekee, oli se sitten maalarin, it-alan, pankkivirkailijan, äidin työ tai toiseen rakastuminen. Hän kysyykin, mitä ihmisille tapahtuu, jos tuo hyrinä miellyttävän asian tiimoilta loppuu. Hyrinä, joka on aina ollut osa sinua. Mikä sinusta tulee sen jälkeen? Kuuluuko hiljaisuuden jälkeen mitään?

Hän havahtui, kun tytär pyysi häntä sitten eräs päivä leikkimään ja hänen olonsa oli hyvinkin tiukkamielinen ja oli jo sanomassa, ettei ehdi. Hän kuitenkin muisti luvanneensa vastata kyllä, ja näin vastasi. Hän huomasikin leikkiessään, että olikin ihanaa pysähtyä ja keskittyä muuhun kuin työhön. Leikki on työn vastakohta. Hyrinä palaa. Ei samana, mutta hiljaa ja hieman eri sävyllä. Mutta sen kuulee.

Hän kertookin, että todellinen hyrinä ei tule töistä tai valloituksista, vaan ilosta, nautinnosta, rakkaudesta, innokkuudesta, itsevarmuudesta. Leikkiessä tulee miettineeksi, miksi ikinä lopettikaan leikkimistä. Leikki on keskeytymätöntä, silloin keskitytään vain siihen. Hän innostaa kaikki kokeilemaan ”kyllän” sanomista lapselle. Lopulta leikkihetki ei kestä kuitenkaan noin 15 minuuttia pidempää, kaikilla on sen verran aikaa aina irrottaa hektisestä päivästä. Tämän 15 minuutin ei välttämättä tarvitse olla juuri lapsen kanssa leikkimistä, kunhan se on täynnä iloa. ”15 minutes of joy, love”. Se voi olla sinun aikasi täydellä keskittymisellä itsellesi, teet juuri sitä mistä nautit.

Hän kertoo, ettei tänä päivänä ole enää se hyrinä, josta ensin kertoi. Hän on sotkuisia sormia, saippuakuplia, illallisia ystävien kanssa, ”hum of life”, hänellä on erilainen hyrinä. Hän ei enää rakasta sitä entistä hyrinää, hän pitää siitä, hän voi elää ilman sitä, hän ei ole kokonaan se, vaan se on vain osa häntä. Hän on se uusi, oikea hyrinä.

Tämän kaltaista pohdintaa aion tehdä myös omaan stressin- ja elämänhallintaan. Uskon Rhimesin teoriaan siitä, että elämä ei voi pyöriä yhden asian ympärillä inspiroivasti loputtomiin. Esityksestä inspiroituneena lupaan täyttää omia viikkoja ”leikkimisillä”, eli jollain tekemisellä, joka vie keskittymiseni kokonaan ja on täysin jotain muuta kuin opintoja ja työntekoa.

Avainsanat

Virta

lauantai 21. huhtikuuta 2018

Virpi Johansson uusi aineisto lisätty
21.4.2018 19:03